Ekosysteemi
Älykkään kaupunkiopastamisen kehitystyö alkaa tyypillisesti asiakkaiden opastustarpeiden tunnistamisella. Kehitystyön käynnistämiseksi on tarpeen tunnistaa kehittämisen kannalta oleelliset toimijat. Alussa toimijoiden tunnistaminen on usein haastavaa, mutta yhteistyön edetessä muodostuu parhaimmillaan innovaativinen kehittämisen ekosysteemi. Älykäs kaupunkiopastaminen toteutetaan korkeatasoisella koordinoidulla ja resurssoidulla järjestelmällä, jossa erilaiset kaupunkirakenteeseen kiinteästi liittyvät perinteiset opasteet ja digitaaliset sovellukset tukevat ja täydentävät toisiaan hyväksikäyttäen innovatiivista teknologiaa.
Prosessi
Opastamisen kehittämisen prosessi voi käynnistyä hyvin eri tyyppisten tahojen aloitteesta. Tarve voi syntyä kaupungin matkailun, markkinoinnin tai loppukäyttäjän tarpeesta tai esimerkiksi, kun uusi aluerakennushanke käynnistyy ja valmistuu.
Nykyiset kaupunkiopastamisen mallit ja ohjeistukset ovat vaihtelevia; on lukuisia, eri tavoin toteutettuja ja hallinnoituja kokonaisuuksia. Usein kokonaisvaltainen ja yhtenäinen opastamisen prosessi, vastuut sekä kokonaisuuden johtaminen puuttuvat, ja esimerkiksi ei ole käytössä koottua tietoa opasteiden sijainneista, määristä ja päivittämisestä. Siksi on tärkeää, että vastuu opastusjärjestelmästä ja prosessista on määritelty selkeästi.
Konsepti
Älykkäässä kaupunkiopastamisessa perinteinen ja digitaalinen opastus tukevat toisiaan. Kaupunkitilassa liikkuessaan ja navigoidessaan käyttäjä kohtaa fyysisten perinteisten opasteiden lisäksi älykkäitä karttoja, graafisesti suunniteltuja käyttöliittymiä ja erilaisia digitaalisia palveluita. Digitalisaation myötä usealla kaupunkilaisella on älypuhelin ja sähköistä opastamista on kaikkialla. Opastamisen suunnittelun tavoitteena on luoda älykäs opastamisen kokonaiskonsepti, joka palvelee loppukäyttäjiä nykyaikaista älykästä teknologiaa hyödyntämällä reaaliaikaisesti, vuorovaikutteisesti, elämyksellisesti ja esteettömästi.
Hankkeen kaupungit
Opastamisen ekosysteemi on syyskuussa 2017 käynnistynyt älykkään kaupunkiopastamisen kehittämiseen liittyvä hanke. Hanke on osa kuuden suurimman suomalaiskaupungin 6Aika-strategiaa, ja sitä rahoittavat Euroopan Unionin aluekehitysrahasto sekä Uudenmaan liitto. Toteuttajina hankkeessa on Turku Science Park Oy, Turun ammattikorkeakoulu, Helsingin kaupunki, Tampereen kaupunki ja Turun kaupunki.

Työkalu-
pakki
